söndag 21 februari 2010

Sulan.

Som en del kissar med blogg har fått erfara, så har jag gnällt om att jag har HAFT en liten kisse.
Sulan. Han blev förmodligen bara sju månader. Vi var verkligen kompisar han och jag! Vi delade gärna korg. Varmt och gosigt. Jag slickade rent hans öron och han nospussade mig tillbaka och strök sig runt mina ben.
Jag var hans hundmamma och han var min lille kattvalp.
(Han var ju också en hittekatt som behövde en extramamma. Funnen längs E 18 vid cirka fem veckors ålder. Togs till ett katthem, där mina tvåbeningar hämtade honom.)
Om en av oss varit ute, blev alltid hälsad av den andre med nospussar och slick.
Ja, nu var det ju jag som "hade varit ute" i 99 % av fallen, och Sulan som hälsade mig välkommen hem.
Vi försökte verkligen vara aktsamma om lillkissen. Trots att vi bor i ett mycket lugnt gammalt villaområde, fick han inte vistas ute förrän han åtminstone var kastrerad och tatuerad i örat.
Så blev det också. Vår lille vilding gick gärna ut, trots att det var snålblåsig tidig vår. Det var ju mars, och vår färdigläkte lille kastrat nosade sig runt i trädgården och i allt vidare cirklar.
I vårt område bor det många kissekatter och en del vovvar, harar skuttar förbi, rådjuren kan vara tämligen oblyga gäster som tuggar tulpaner, räv kan komma slinkande och grävlingar lufsar i nattmörkret...
Många spännande lukter alltså.
I en veckas tid gick Sulan ut en eller ett par gånger per dag. Han ropades in till kvällen och kom då tassande snällt och välkomnades av mig, vift vift vift....snyft.
En kväll kom han inte. Det var i mitten av mars och det hade fallit lite nysnö. Matte gick genast ut och tittade. Jodå, hon kunde se små kattspår, men de korsade vår lilla gata och BORTÅT.
Matte ropade, lockade och skrek: SUUUUULAN, kssss, kssss, kssssss, kssss kssss. Det brukade han aldrig MISSa...
Ingen liten kompis kom springande. Tyst, tomt.
Matte gick runt i närmaste kvarteren, hon gick kvällspromenaden med mig, och hon lät som jag nyss voffade. Det var nästan lite pinsamt som hon lät. men vad gör man inte för en liten svartvit gullevän?
Ingen kisse kom.
Dagarna gick.
Hittelönslapparna sattes upp, både när och lite fjärran.
Busungar ringde och påstod att de hittat Sulan, och låg sedan och fnissade när matte och husse gjorde blixtutryckning med gottemat och transportbur...
Ingen kisse kom.
En sen kväll, någon månad senare, på vår sena-kvälls-tur nosade jag mig fram till något jag aldrig hittat förr. Jag tog det i munnen och visade matte: Skelettframben av katt.
Det var så hemskt! Tänk om...
Matte ville inte titta så länge på mitt fynd, utan kastade det i älven. Ingen annan skulle få hitta det!
Så småningom MISStröstade vi, Husse, matte, lillmatteoch jag.
Sulan.
Lille Sulekatten var och förblev borta.
Jag säger som Södertäljekissarna: jag berättar mer sedan.
Men då är det längre-sedan-historia.

6 kommentarer:

 1. *snörvel* Vad sorgligt! Att gå och vänta på att ens lilla kompis ska komma. Och vänta... Ibland är det ju så grymt att kissen inte kommer hem igen. *sniff* Kurr och burr.

  SvaraRadera
 2. Vad ledsamt "gråter" Vi tror att det är därför matte och husse vill att vi ska vara inne, för att det inte ska hända oss något.
  Vi är glada att vi hittat dig nu i alla fall!
  Trevlig skällis är just vad du är! Tasskram

  SvaraRadera
 3. Fy så sorgligt. Husse säger att han tycker ungar är förj&"#%... Husse sitter och snyftar här nu. Hoppas Sulan har det bra där han är nu och äter god mat och har en varm filt att ligga på. *tröstartass*

  SvaraRadera
 4. Åh så sorgligt. Hoppas Sulan har de bra i regnbågslandet med alla kattkompisar som gått över. Tror han fångar mösslingar och flugor på ängarna där.

  SvaraRadera
 5. Tack för alla tröstjam!
  Sulan var en häftig liten kisse "full sula" hela tiden...visst var det trist och tomt att inte få dela korg med en annan liten svartvit individ...som dessutom kunde spinna!
  Hmmmmvoff...om jag tränar riktigt mycket...tänk att bli den första vovven som kan spinna...det vore något!
  Tacktass tillbaka!!!

  SvaraRadera
 6. Hej Trassla-sötis!
  Jag kan komma och dela korg med dig (Ja en stund, för man har ju egna människor och lillasyster katt att hålla reda på hemma också!) för jag är jättebra på hundiska och svansviftande och hundbus fast jag är katt!
  Men en vacker dag kanske du kan få en ny kompis, men en som håller sig inomhus, som vi?!
  NosPuss Wikki

  SvaraRadera